Este în topul preferințelor românilor, iar cantitățile consumate sunt uriașe. Un român consumă 85 de litri anual și este cea mai periculoasă băutura alcoolică pentru ficat.
Pe cât de bună este în zilele călduroase ori în timp ce urmărești un meci de fotbal de pe canapea, berea este cea mai nocivă băutură alcoolică pentru ficat, fiind una dintre cauzele principale ale steatozei hepatice, numită și boala de ficat gras.
Românii sunt pe locul 6 în Uniunea Europeană la consumul de bere, arată datele Asociației Berarii României. Potrivit acestora, românii consumă 0,5 litri de bere la două zile, față de cehi, campionii acestui top, care consumă o bere zilnic. Însumat, asta înseamnă 85 de litri de bere pe an, adică echivalentul a peste 7 litri/lună.
Potrivit medicilor, se pare că românii nu au limite atunci când vine vorba de cosumul berii, iar acest lucru se vede în numărul bolnavilor de ficat gras sau steatoză hepatică alcoolică/nonalcoolică, potrivit CSID.
Pe lângă numărul mare de calorii, se pare că berea nu merge pe stomacul gol ori după o salată. Astfel, majoritatea românilor o preferă alături de o mâncare bogată în calorii sau foarte sărată (cipsuri, alune, pizza, hamburgeri, cartofi prăjiți etc).
Aceste combinații par să fie greu de suportat pentru organism care se ”luptă” cu aceste bombe calorice. Enzimele digestive sunt suprasolicitate și nu mai fac față acestui val de grăsimi și alcool, așa că riscul de pancreatită, colecistită sau alte tulburări gastrice este maxim.
Cât despre ficat, acesta nu poate procesa în timp util toate aceste toxine și, în consecință, apar depozitele de grăsimi pe celule sau boala de ficat gras.
Ficatul gras apare la peste 90% dintre persoanele care consumă o băutură alcoolică pe zi. Adică doar 500 de mililitri!
Vestea bună este că boala de ficat gras poate fi întoarsă din drum. Dacă te oprești la timp și iei măsuri! Dacă vei continua să consumi alcool, șansele să dezvolți fibroză hepatică și ciroză sunt extrem de mari.
Dacă renunți la alcool, fumat, alimente foarte grase și procesate (dulciuri, carne grasă, prăjeli etc.) și anumite băuturi (energizante, sucuri îndulcite), ficatul tău se va regenera în 4-6 luni.
Sursa foto: Pixabay.ro